Prima pagina Harta site Romana English Deutsch
Mareste textul Micsoreaza textul Reseteaza dimensiunea textului Schimba contrastul Varianta pentru mobil
  Monitorul Primariei | Timisoara
Cereri / Solicitari / Sugestii/ Reclamatii  |  Anunțuri  |  Link-uri Utile  |  Harta Municipiului Timișoara  |  Harta Restrictii Circulatie  |  Album foto  |  Hartă site
  Info primărie
   Localizare/Contact
   Conducere
   Organigrama
   Audiențe
   Acte normative privind funcționarea instituției
   Resurse Umane
   Raportul Primarului
   Raportul Viceprimarilor
   Rapoarte anuale ale Consilierilor Locali
   Raport anual conform OUG 109/2011
   Nomenclatorul stradal
   Dicționar explicativ al denumirii străzilor din Timișoara
   Agenda culturală
   Strategia Culturală a Municipiului Timișoara 2014-2024
   Strategia pentru Tineret a Municipiului Timișoara 2014
   Agenda sportivă
   InfoUtile/LinkUtile
   Strategia Anticorupție a Primăriei Municipiului Timișoara
   Alegeri locale 2020

Cauta


cautare avansata >>
forum timisoara
album foto timisorean
  Documente publice
   Informații de interes public
   Prelucrarea datelor cu caracter personal
   Dispoziții Primar cu caracter normativ
   Finanțe publice
   Planul de Mobilitate Urbană Durabilă pentru Polul de Creștere Timișoara
   STRATEGIA INTEGRATĂ DE DEZVOLTARE URBANĂ 2015-2020/ Plan Integrat de Dezvoltare
   Strategii
   Studiul de fundamentare istorică "Zone construite protejate - Timișoara 2011"
   Reabilitarea clădirilor istorice
   Declarații de avere și de interese
   Planuri urbanistice
   Ședințe C.T.A.T.U.
   Aviz de Oportunitate
   Aviz Arhitect Șef
   Proiecte cu finanțare europeană
   Harta de zgomot
   Proiect privind planuri de acțiune pentru prevenirea și reducerea zgomotului ambiant în Municipiul Timișoara
  
Acte necesare și formulare

   Asociații de proprietari
   HG 401/2013 pentru aprobarea normelor de aplicare a Legii nr. 165/2013
   Notificări/Revendicări
   Plan Local de Apărare 2018-2021
   Publicatii de vanzare
   Oferte de vânzare teren conform Legii 17/2014
   Lista structuri asociative din agricultură conf. Legii 145/2014
   Harta Restrictii Circulatie
   Investiții în Timișoara
   Parc Industrial Freidorf


<<
data curenta
>>
Martie 
LMMJVSD
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

COMUNICAT DE PRESĂ privind evenimentul Cross-county Walkshop organizat în cadrul proiectului „Rediscover, expose and exploit the concealed Jewish heritage of the Danube Region”
01.03.2019


COMUNICAT DE PRESĂ privind evenimentul Cross-county Walkshop organizat în cadrul proiectului „Rediscover, expose and exploit the concealed Jewish heritage of the Danube Region” - DTP2-084-2.2– REDISCOVER

Municipiul Timișoara este partener în cadrul proiectului „Rediscover, expose and exploit the concealed Jewish heritage of the Danube Region” DTP2-084-2.2 – REDISCOVER  implementat în perioada 2018-2021 și finanțat prin Programul Transnațional Dunărea. Liderul proiectului este Municipiul Szeged (Ungaria), parteneriatul fiind alcătuit din administrații locale și instituții culturale/turistice din regiunea danubiană. Comunitatea Evreilor din Timișoara este partener asociat al Municipiului Timișoara. Obiectivul general al proiectului este utilizarea potențialului patrimoniului cultural evreiesc și dezvoltarea unor soluții inovatoare în domeniul turismului. La nivelul fiecărui partener s-a constituit un Grup al Stakeholderilor Locali, format din reprezentanți ai autorităților administrației publice, instituțiilor/organizațiilor educaționale, culturale, turistice, religioase, aceștia având un rol esențial în implementarea cu succes a proiectului REDISCOVER.

În perioada 20-21 februarie 2019, Municipiul Timișoara a organizat evenimentul Cross-county Walkshop, la care au participat partenerii de proiect din Ungaria, România, Germania, Serbia, Croația, Slovenia, Muntenegru, Bosnia și Herțegovina, reprezentanți ai comunităților evreiești și stakeholderi locali din orașele partenere.  La eveniment au participat și o parte din membrii Grupului Stakeholderilor Locali din Timișoara, reprezentanți ai următoarelor instituții și organizații: Consiliul Județean Timiș, Universitatea „Politehnica” Timișoara, Muzeul de Artă Timișoara, Muzeul Național al Banatului, Timișoara City Tours.

Dl. Viceprimar Farkas Imre a deschis evenimentul printr-o alocuțiune în care a evidențiat că la începutul secolului XX Timișoara a fost și un important centru evreiesc. Totodată, în contextul desemnării Timișoarei Capitală Culturală Europeană în 2021, Dl. Viceprimar Farkas a subliniat importanța de a reînvia și de a prezenta moștenirea multiculturală a orașului nostru, pentru a scoate la iveală specificul Timișoarei, care este dat tocmai de coexistență diferitelor grupuri etnice și contribuția lor la dezvoltarea orașului.

Evenimentul a combinat seminariile interactive pe temele specifice proiectului cu un circuit turistic al patrimoniului cultural evreiesc local. Municipiul Timișoara a fost sprijinit în organizarea circuitului turistic de partenerul asociat, Comunitatea Evreilor din Timișoara, care a contribuit în mare măsură la reușita evenimentului. Partenerii au vizitat cele mai importante obiective ale patrimoniului cultural evreiesc timișorean: sinagoga din Iosefin, cimitirul evreiesc, clădirile reprezentative din cartierul Cetate proiectate de arhitecți evrei sau care au aparținut membrilor acestei comunități. Dl. Arhitect Gabriel Szekely a vorbit despre istoria evreilor din Banat și patrimoniul arhitectural evreiesc din Timișoara. Un aspect deosebit de interesant pentru participanți l-au constituit discuțiile despre viața religioasă și specificul comunității iudaice timișorene, prezentate de Rabinul Zvika Kfir. Circuitul turistic s-a încheiat cu o vizită la sediul Comunității Evreilor din Timișoara, unde Doamna Președinte Luciana Friedmann și membrii Comunității au pregătit partenerilor de proiect o seară specială.  A fost prezentată activitatea culturală și socială deosebit de bogată a Comunității, programele de asistență pentru persoanele vârstnice, s-a vorbit despre sărbătorile și obiceiurile tradiționale. În cadrul întâlnirii, a fost prezentată lucrarea Doamnei Getta Neumann, fiica regretatului Prim-Rabin al Timișoarei, Dr. Ernest Neumann. Volumul, care va fi publicat în aprilie 2019 la Editura Brumar, este un ghid intitulat Pe urmele Timișoarei evreiești, rodul studiului constant și al unei pasiuni de o viață pentru păstrarea vie a istoriei, culturii și memoriei comunității evreiești din Timișoara. Seara s-a încheiat cu o masă tradițională, participanții având astfel prilejul să deguste arta culinară evreiască.

Evenimentul organizat de Municipiul Timișoara s-a bucurat de un succes deosebit în rândul partenerilor străini. Le mulțumim tuturor celor care ne-au sprijinit în demersul nostru.

Vă invităm să accesați conturile REDISCOVER de pe rețelele de socializare pentru a afla mai multe informații despre activitățile din cadrul proiectului.

Facebook: www.facebook.com/rediscover.interreg/

YouTube: www.youtube.com/channel/UCYakCwzrv_8I_PlG6yWOMhg/featured

Manager proiect,
Floriana ȘTEFANFoto


- in format .pdf - versiunea de tiparit

  Anunțuri din 01.03.2019
Prima pagină  |  Album foto  |  Hartă site  |  Index site
Copyright © Primăria Municipiului Timișoara 2002-2010  |  Powered by EXPERTISSA Timișoara