Prima pagina Harta site Romana English Deutsch
Mareste textul Micsoreaza textul Reseteaza dimensiunea textului Schimba contrastul Varianta pentru mobil
  Monitorul Primariei | Timisoara
Cereri / Solicitari / Sugestii/ Reclamatii  |  Anunțuri  |  Link-uri Utile  |  Harta Municipiului Timișoara  |  Harta Restrictii Circulatie  |  Album foto  |  Hartă site
  Info primărie
   Localizare/Contact
   Conducere
   Organigrama
   Audiențe
   Acte normative privind funcționarea instituției
   Resurse Umane
   Raportul Primarului
   Raportul Viceprimarilor
   Rapoarte anuale ale Consilierilor Locali
   Raport anual conform OUG 109/2011
   Nomenclatorul stradal
   Dicționar explicativ al denumirii străzilor din Timișoara
   Agenda culturală
   Strategia Culturală a Municipiului Timișoara 2014-2024
   Strategia pentru Tineret a Municipiului Timișoara 2014
   Agenda sportivă
   InfoUtile/LinkUtile
   Strategia Anticorupție a Primăriei Municipiului Timișoara
   Alegeri locale 2020

Cauta


cautare avansata >>
forum timisoara
album foto timisorean
  Documente publice
   Informații de interes public
   Prelucrarea datelor cu caracter personal
   Dispoziții Primar cu caracter normativ
   Finanțe publice
   Planul de Mobilitate Urbană Durabilă pentru Polul de Creștere Timișoara
   STRATEGIA INTEGRATĂ DE DEZVOLTARE URBANĂ 2015-2020/ Plan Integrat de Dezvoltare
   Strategii
   Studiul de fundamentare istorică "Zone construite protejate - Timișoara 2011"
   Reabilitarea clădirilor istorice
   Declarații de avere și de interese
   Planuri urbanistice
   Ședințe C.T.A.T.U.
   Aviz de Oportunitate
   Aviz Arhitect Șef
   Proiecte cu finanțare europeană
   Harta de zgomot
   Proiect privind planuri de acțiune pentru prevenirea și reducerea zgomotului ambiant în Municipiul Timișoara
  
Acte necesare și formulare

   Asociații de proprietari
   HG 401/2013 pentru aprobarea normelor de aplicare a Legii nr. 165/2013
   Notificări/Revendicări
   Plan Local de Apărare 2018-2021
   Publicatii de vanzare
   Oferte de vânzare teren conform Legii 17/2014
   Lista structuri asociative din agricultură conf. Legii 145/2014
   Harta Restrictii Circulatie
   Investiții în Timișoara
   Parc Industrial Freidorf


<<
data curenta
>>
Noiembrie 
LMMJVSD
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 

Patrimoniul sub reflectoare Timișoara / Spotlight Heritage Timișoara
07.11.2019


Istoria Timișoarei relatată prin tehnologii de ultimă generație
 
Vineri, 8 noiembrie, ora 18:00 are loc vernisajul expoziției și prezentarea proiectului Spotlight Heritage Timișoara / Patrimoniul sub reflectoare Timișoara. Evenimentul de deschidere se desfășoară în mansarda Muzeului Național al Banatului, Str. Martin Luther nr. 4, corp B, în spațiul dedicat expozițiilor temporare. Expoziția va putea fi vizitată până în 31 ianuarie 2020.

Spotlight Heritage Timișoara / Patrimoniul sub reflectoare Timișoara este un proiect cultural conceput și implementat de Universitatea Politehnica Timișoara, prin Centrul ID/IFR și e-Learning și Centrul Multimedia, în parteneriat cu Muzeul Național al Banatului și Asociația Timișoara 2021- Capitală Europeană a Culturii. În 2019 proiectul prezintă Cartierul Iosefin și Valeria dr. Pintea - un roman în expoziție, o expoziție stradală în cartierul Iosefin și o aplicație mobilă de realitate augumentată, împreună cu o pagină de web.
 
Patrimoniul sub reflectoare Timișoara spune multiplele povești ale orașului prin intermediul tehnologiilor digitale, povești ale patrimoniului cultural și istoric, ale dezvoltării tehnice, ale comunităților și vecinătăților, împletite cu poveștile personale ale locuitorilor de ieri și de azi.

Proiectul invită publicul într-o lume complexă în care istoria și poveștile de altădată ale Timișoarei sunt reactualizate prin intermediul tehnologiilor digitale - pagină web și aplicație mobilă cu realitate augmentată - și al expoziției, sub titlul „Timișoara și alegoria simțurilor”. Proiectul urmărește construirea de straturi multiple de memorii personale și date din istoria cartierelor, comunităților, etniilor și locuitorilor.

În 2019, sub reflector este cartierul Iosefin, iar tema este Auzul. Componenta digitală a proiectului este accesibilă online la adresa https://spotlight-timisoara.eu/ și prin aplicațiile mobile care pot fi descărcate din magazinele Android și Apple, căutând „Spotlight Timișoara” sau scanând codul QR alăturat acestui comunicat. Toate componentele digitale actuale au fost dezvoltate de cadre didactice ale Centrului Multimedia și ale Centrului ID/IFR și e-Learning, studenți ai anului IV Tehnologii multimedia și anul I Master Tehnologii Multimedia, de la Universitatea Politehnica Timișoara, împreună cu Cobalt Sign Timișoara, Design MMD și Fundația Politehnica. Proiectul face parte din seria de activități dedicate aniversării primului veac de învățământ universitar la Timișoara, Politehnica 100.

Aplicațiile mobile prezintă punctele emblematice ale cartierului Iosefin, îmbunătățite cu ajutorul realității augmentate. Utilizatorii au astfel posibilitatea de a vedea fotografii actuale și de arhivă ale edificiilor, fotografii 360 grade din interiorul și exteriorul clădirilor. De asemenea, vizitatorii se vor putea informa despre istoricul edificiilor, amintirile Valeriei Pintea despre clădirile respective, poveștile diferitelor comunități etnice și vor putea adăuga propria lor poveste sau amintire despre locul respectiv. Funcția de realitate augmentată va putea fi folosită atunci când utilizatorii se află în fața clădirii respective: după scanare vor vedea fațada veche suprapusă peste cea actuală, dar și prin localizare atunci când se află în Timișoara. Toate aplicațiile digitale sunt realizate sub licență liberă de tip Creative Commons, de utilizare liberă a acestor informații și date.

Proiectul este unul inedit pentru Timișoara și România, reunind lumea reală cu lumea digitală, îmbinând istoria și patrimoniul cu poveștile de viață.

Proiectul prezintă Palatul Lloyd, Muzeul Național al Banatului și 16 locuri emblematice ale cartierului Iosefin: Palatul Apelor, Palatul Cazinoului de Sud, Biserica Ortodoxă în Piața Mocioni, Iosefin Residence - prima locuință a Valeriei Pintea (Piața Al. Mocioni nr. 8), a doua locuință a Valeriei Pintea (str. E. Gojdu nr. 2), Palatul Hochstrasser, Biserica Romano-catolică și complexul Notre Dame, Piața agro-alimentară Iosefin, Fabrica de ciocolată Kandia, cazarma de pompieri Iosefin, Sinagoga din Iosefin, Gara de Nord din Timișoara, Podul de Fier din Iosefin, Moara Elisabeta din Iosefin, Cofetăria Julius Arendt, Turnul de apă din Iosefin - care sunt readuse la viață prin istorii personale, cum ar fi cele ale Valeriei Dr. Pintea, 1893 – 1984.

Aplicația mobilă și de realitate augmentată va fi accesibilă pe o masă interactivă și pe tablete în cadrul expoziției de la Muzeul Național al Banatului și la Muzeul Tehnic al Universității Politehnica Timișoara. În fine, în cartierul Iosefin se găsește expoziția stradală prin panouri stradale cu povești personale care au legătură cu cele 16 locuri.

————————————————————————————————

Patrimoniul sub reflectoare Timișoara / Spotlight Heritage Timisoara este produs de Universitatea Politehnica Timișoara și Muzeul Național al Banatului în parteneriat cu Asociația Timișoara 2021 Capitală Europeană a Culturii, proiect cultural co-finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale, Primăria Municipiului Timișoara, Consiliul Județean Timiș.

Universitatea Politehnica Timișoara sărbătorește în 2020 primul veac de învățământ universitar la Timișoara, înființată la 11 noiembrie 1920 prin Decret Regal. Universitatea Politehnica Timișoara, universitate de cercetare avansată și educație, este astăzi una dintre școlile românești cu tradiție, recunoscută în plan național și internațional, atât prin activitatea generațiilor de cadre didactice, cât și prin activitatea de excepție a unor academicieni prestigioși. Cele 10 facultăți ale universității asigură programe de studii pentru aproximativ 13500 studenți. În cadrul celor 25 departamente își desfășoară activitatea peste 800 cadre didactice, iar personalul administrativ și auxiliar numără în jur de 1000 persoane.

Centrul de Cercetare în Multimedia, înființat în 1996 are o experiență vastă în cercetare-dezvoltare și programe educaționale în tehnologii multimedia, web, mobile, realitate augmentată și virtuală, cu peste 30 proiecte internaționale.

Centrul de ID/IFR și e-Learning, înființat în 1998 organizează și desfășoară de programe de studiu în regim de învățământ la distanță și online la nivel universitar și post-universitar; se implică activ în cercetare și dezvoltare în domeniul eLearning, MOOC (Massive Open Online Courses), OER (Open Educational Resources), studenți digitali, tehnologii avansate web pentru educație, online learning și mobile learning, campusuri virtuale, competențe digitale și antreprenoriat.  CeL a inițiat și derulat peste 25 de proiecte EU, naționale și internaționale în educația digitală.

Muzeul Național al Banatului are sediul într-o clădire declarată monument istoric - Castelul Huniade. Sediul temporar al Muzeului Național al Banatului pentru organizarea de expoziții temporare și evenimente culturale este bastionul Theresia, din strada Martin Luther nr. 4.

Asociația Timișoara 2021 Capitală Europeană a Culturii,  fondată în anul 2011 cu scopul  de pregătire a dosarului de candidatură a orașului pentru obținerea titlului de Capitală Europeană a Culturii. În urma câștigării competiției Timișoara a fost desemnată Capitală Europeană a Culturii pentru anul 2021, iar pregătirea programului cultural pentru anul 2021, planificarea evenimentelor, asigurarea coordonării și punerii în practică a măsurilor necesare pentru derularea acestora, precum și strângerea de fonduri necesare organizării, promovării și realizării programului devin scopul principal al Asociației. Ulterior anului 2021, Asociația va avea ca scop sprijinirea și dezvoltarea de proiecte culturale în folosul comunității, în ideea sustenabilității.

Informații despre eveniment sunt disponibile și pe:
Pagina web: https://spotlight-timisoara.eu/
Facebook: https://www.facebook.com/SpotlightHeritageTimisoara/
Twitter: @spotlight_TM21

Dr. Diana ANDONE, Director CeL
https://elearning.upt.ro/
contact@elearning.upt.ro
https://www.facebook.com/pg/CIDUPT
Telefon: 0256 403300


Afiș 1
Foto 2
Foto 3

- in format .pdf - versiunea de tiparit

  Anunțuri din 07.11.2019
Prima pagină  |  Album foto  |  Hartă site  |  Index site
Copyright © Primăria Municipiului Timișoara 2002-2010  |  Powered by EXPERTISSA Timișoara