stema municipiului timisoara
ROMÂNIA
Județul Timiș
PRIMĂRIA MUNICIPIULUI TIMIȘOARA
B-dul C. D. Loga nr. 1, 300030 Timișoara
Tel/fax: +40 256 204886
E-mail: primariatm@primariatm.ro
Internet: www.primariatm.ro
Call-Center: telefon 969, luni-vineri între orele 08-22

Dezbaterile au trecut în mediul online
29.05.2020


INTERCULTURAL La întâlnirile din mediul virtual, dialogul la nivel european continuă cu prezentarea și analizarea provocărilor locale

Restricțiile de mobilitate impuse pentru limitarea pandemiei, au determinat partenerii din cadrul proiectul “European Towns Fostering Intercultural Dialogue and Combating Discrimination of Migrants and Minorities” să se reorienteze către mediul online. Interdicția de mobilitate a afectat cea de-a doua întâlnire internațională a partenerilor, care urma să se desfășoare “face to face” la Plovdiv în Bulgaria la sfârșitul lunii aprilie.  Cu toate acestea, activitățile din proiect continuă, iar la începutul lunii mai, în data de 5, a fost organizată, de către liderul de proiect, cea de-a doua dezbatere online referitoare la implementarea Cartei Albe a Dialogului Intercultural în viața culturală a orașelor europene. Au participat 31 de reprezentanți ai partenerilor din proiect, care au prezentat concret ceea ce se face în orașele lor pentru a pune în aplicare obiectivele conținute în Carta albă, care este cadrul legislativ național și local, precum și exemple concrete de măsuri. Totodată, au fost discutate provocările care stau în fața fiecărui partener, pentru a se evidenția clar care sunt problemele și soluțiile general valabile, dar și cele specifice, locale, mai ales cele care pot fi implementate cu succes și în alte orașe sau regiuni. Tot în luna mai, în data de 18, a fost cea de-a treia dezbatere online, la care s-a discutat despre cum s-a adaptat limitările impuse de pandemie sectorul cultural și al industriilor creative, cu exemple concrete și evidențierea unor inițiative de impact. S-a discutat și despre impactul asupra programului Capitală Europeană a Culturii.

Partenerii proiectului: Carnicava (Letonia)-lider, Iniesta (Spania),  Asociația Municipalităților din Albania, Asociația Internațională a Muncii din Nijmegen(Olanda), Rețeaua grupurilor locale de acțiune din Krivogashtani și Municipalitatea Mogila(Macedonia), Timișoara-oraș care va fi Capitală Europeană a Culturii în 2021, Novi Sad(Serbia)-Capitală Europeană a Culturii în 2021, Rijeka-Capitală Europeană a Culturii în 2020, Kaunas(Lituania)-Capitală Europeană a Culturii în 2022, Tesalonic (Grecia)- Capitală Europeană a Culturii în 1997, orașul Aleksandrów Łódzki (Polonia), orașul Polpezze di Garda(Italia), Centrul Rodophes din Smolian(Bulgaria), Twinning Partnership din Downpatrick(Marea Britanie). Sursa de finanțare a proiectului: Programul “Europe for Citizens”, Strand 2 - Democratic engagement and civic participation, Networks of Towns.