stema municipiului timisoara
ROMÂNIA
Județul Timiș
PRIMĂRIA MUNICIPIULUI TIMIȘOARA
B-dul C. D. Loga nr. 1, 300030 Timișoara
Tel/fax: +40 256 204886
E-mail: [email protected]
Internet: www.primariatm.ro
Call-Center: telefon 969, luni-vineri între orele 08-22

Aquatim a semnat Contractul "Realizarea unei trepte de deshidratare avansată a nămolului la Stația de epurare Timișoara"
17.10.2012


Aquatim a semnat Contractul “Realizarea unei trepte de deshidratare avansată a nămolului la Stația de epurare Timișoara ” din cadrul Proiectului "Extinderea și modernizarea sistemului de alimentare cu apă și canalizare în județul Timiș"
 
În data de 17.09.2012, Aquatim SA a semnat Contractul “Realizarea unei trepte de deshidratare avansată a nămolului la Stația de epurare Timișoara” din cadrul Proiectului "Extinderea și modernizarea sistemului de alimentare cu apă și canalizare în județul Timiș”. Prețul contractului este de 22 534 695 lei (fără TVA). Contractul a fost atribuit, în urma licitației publice deschise, asocierii de firme MBS GROUP SRL (lider de asociere) și Arcadia Engineering SRL (asociat).
 
În prezent nămolul rezultat din epurarea apelor uzate din Timișoara este deshidratat până la umiditatea de 80%. Pentru evacuarea acestuia la depozitele ecologice, noile prevederi legislative impun o umiditate maximă de 65 %. Datorită costurilor de exploatare reduse a fost aleasă varianta deshidratării solare. Aceasta presupune utilizarea energiei solare timp de 7-8 luni pe an. În perioada rece se va utiliza ca sursa suplimentară de căldură, energia termică recuperată din apa epurată care iese din stație. Acest sistem de deshidratare solară va avea ca efect reducerea umidității nămolului produs la Stația de epurare Timișoara de la 80% la 65%, putându-se ajunge în perioada caldă a anului până la o umiditate de 40%.
 
Contractul mai sus menționat face parte din Proiectul "Extinderea și modernizarea sistemului de alimentare cu apă și canalizare în județul Timiș”, proiect cofinanțat din Fondul de Coeziune prin Programul Operațional Sectorial Mediu.

Valoarea totală a proiectului este de 509.635.639 lei (118.871.000 Euro) din care:
- 73,93% fonduri nerambursabile, din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene,
- 13,04% asigurat de Aquatim SA,
- 11,30% de la bugetul de stat,
- 1,73% de la autoritățile locale (Consiliul Județean Timiș și Consiliul Local Timișoara).
 
Proiectul cuprinde și investiții în extinderea și reabilitarea sistemelor de distribuție și de tratare a apei potabile precum și pentru colectarea și epurarea apelor uzate în localitățile : Timișoara, Jimbolia, Deta, Sânnicolau Mare, Buziaș, Recaș, Gătaia, Făget, Ciacova, Săcălaz, Sânmihaiu Român și Utvin. Lucrările însumează:
- extinderea rețelei de canalizare cu aproximativ 200 km,
- extinderea rețelei de apă cu aproximativ 100 km,
- construcția a 7 stații noi de epurare a apei uzate,
- construcția a 3 stații noi de tratare a apei potabile.
 
Dr. ing. Ilie Vlaicu
Director General
SC Aquatim SA
              

Comunicat de presă