stema municipiului timisoara
ROMÂNIA
Județul Timiș
PRIMĂRIA MUNICIPIULUI TIMIȘOARA
B-dul C. D. Loga nr. 1, 300030 Timișoara
Tel/fax: +40 256 204886
E-mail: [email protected]
Internet: www.primariatm.ro
Call-Center: telefon 969, luni-vineri între orele 08-22

Ziua porților deschise la Stația de epurare a apelor uzate
22.10.2012


Cu ocazia celebrării a 100 de ani de la punerea în funcțiune a Stației de epurare a apelor uzate, Aquatim organizează sâmbătă, 27 octombrie, evenimentul ”Porți deschise la stația de epurare” pentru a parcurge, alături de timișoreni, lungul drum al istoriei apei de la primele încercări reușite de gestionare a apelor uzate până la cele mai noi tehnologii din prezent.
 
Programul de vizite începe la ora 9 și se va termina la ora 14. Pentru a ajunge cu ușurință la stația de epurare, situată pe strada Păstorilor nr. 1 (după fosta fabrică Solventul), Aquatim pune la dispoziția publicului un autocar care va pleca din oră în oră, între orele 9-14, din stația autobuzului 33 de la Catedrala Mitropolitană, către stația de epurare. De asemenea, după terminarea vizitei stației, autocarul îi va transporta pe vizitatori înapoi la stația de la Catedrală. Prima plecare a autocarului din stația de autobuz va fi la ora 9, iar ultima la ora 13. Transportul este gratuit și se face în limita locurilor disponibile.
 
Pentru vizitele de grup, este recomandabil să se facă programări la numărul de telefon 0256 201 370 (Biroul Comunicare și Relații Publice). Un tur al stației de epurare durează în jur de o oră, iar vizitatorii vor fi însoțiți de „Aqua-ghizi”, care vor explica ce se întâmplă în fiecare etapă de „curățare” a apei.
 
Stația de epurare a apelor uzate din municipiul Timișoara, proiectată și contruită de ing. Stan Vidrighin, a fost pusă în funcțiune în 26 octombrie 1912. În prezent, stația cuprinde o linie nouă de epurare, dotată cu tehnologii performante, care să asigure o calitate a efluentului conformă cu standardele europene prevăzute pentru apele uzate urbane. Proiectul de retehnologizare a stației de epurare a fost finanțat prin programul ISPA al UE,  în valoare de circa peste 45 de milioane de Euro, din care circa 30 de milioane de Euro au fost alocate pentru reabilitarea stației. Capacitatea stației de epurare de preluare a apelor uzate este de 3.000 l/s și poate deservi 440.000 de locuitori.
 
Dr. ing. Ilie VLAICU
Director general


foto