Logo Primaria Timisoara

Primăria Municipiului Timișoara

PROGRAMUL LA DOMICILIU / Versiunea Acrobat Reader (.pdf) a programului.)

SERVICII PENTRU COPILUL CU AUTISM (12-18 ani)

Rezumatul proiectului &#171 ALATURI DE COPIII NOSTRI &#187

Proiectul presupune dezvoltarea rețelei de servicii specializateoferite de catre Asociatia “Casa Faenza” din Timisoara. Interventiaterapeutica asupra copiilor – 24 de copii, care nu beneficiaza, inprezent de servicii de specialitate – devine mai eficienta si mai putincostisitoare in momentul implicarii familiei ca si co-terapeuti si acadrului familial ca mediu de abilitare al copilului autist. Astfel secreeaza serviciile de stimulare psiho-senzorio-motrica la domiciliulcopilului autist. Deasemenea, pentru copiii beneficiari se organizeazacomplementar si activitati in Centrul Comunitar pentru copii autistiTimisoara – program de dupa-amiaza (joi si vineri). Aici ei au acces lasala de kinetoterapie, grupele educationale(cu toate dotarileexistente), sala de mese, bucataria si spatiul de joaca existente incentru.

Oferirea de training parintilor si participarea la grupurile de suport si educationale

va asigura parintilor un nivel de informare specializat si profesionist.

Echipa este formata din :

    * 1 Psiholog
    * 1 Kinetoterapeut
    * 2 Pedagogi de recuperare
    * 1 Asistent social

Beneficiari la data de 14 septembrie : 14 copii

Perioada de implementare : iunie –noiembrie 2004.

Scopul proiectului:

Cresterea gradului de adaptabilitate sociala si a calitatii vietiicopilului cu tulburare din spectrul autist si a familiei acestuia, prindezvoltarea de servicii la domiciliu.

Serviciile specializate oferite la domiciliul copilului reprezinta pentru:

    * copilul cu tulburare din spectrul autistposibilitatea de a-si mentine achizitiile si de a invata noicomportamente acceptate social, care sa il ajute in procesul deindependenta sociala
    * parintii care au in ingrijire un copil autist -modalitatea prin care ei invata sa faca fata comportamentului copiluluisi il ajuta in procesul de abilitare pe acesta este mijlocul prin careparintii relationeaza si cu alte persoane specializate care le oferaajutorul adecvat nevoilor lor

Astfel:

Psihopedagogul intocmeste impreuna cu echipa pluridisciplinaraprogramul de interventie personalizat (PIP), evalueaza si urmarestedezvoltarea copilului autist. De asemenea desfasoara alaturi de copilactivitati de motricitate fina, activitati ludice, grafomotricitate,socializare stradala, autonomie personala, concepte cognitive(spatialitate, temporalitate, lateralitate, forma, culoare, marime,consistenta) si interactiune sociala. Ofera informatii si modalitati deabordare a copilului pentru familia acestuia, pe care o si acompaniazain procesul de abilitare al copilului.

Fiecărui copil autist i se stabileste la începutul proiectului unprogram de kinetoterapie. Acest program este conceput si îi suntstabilite obiectivele în functie de evaluarea kinetoterapeutica,evaluare care reflecta gradul de achizitii pe care le are copilul la unmoment dat.

Asistentul social reprezinta punctul de legatura dintre specialistiicare ofera serviciile la domiciliu si familie. Evaluarea sociala afamiliei, gradul de satisfacere al calitatii vietii familiei si deacceptare al copilului in familie sunt intocmite, atat la inceputul catsi la sfarsitul proiectului de catre asistentul social.

STRUCTURAREA SERVICIULUI:

   1. Saptamanal supervizarea pedagogilor si kinetoterapeutului de catre psiholog. (luni dupa-amiaza).
   2. Deplasarea la domiciliu fiecarui copil a pedagogilor derecuperare si a kinetoterapeutului. Timp de lucru 1 h si 30 min/ 1copil/1 saptamana/1 pedagog si 1 h si 30 min/ 1 copil/1 saptamana/ 1kinetoterapeut. Zilele: luni, marti, miercuri.
   3. Saptamanal:Joi si vineri: program de dupa- amiaza in Centrul Casa Faenza pentru toti copiii beneficiari.
   4. Program de socializare:
          * cumparaturi la supermarket,
          * plimbari in diverse parcuri din Timisoara,
          * utilizarea mijloacelor de transport in comun
          * excursii in afara orasului: Buzias
          * mers la Mc Donald’s.
   5. Training pentru parinti: lunar, 2 grupuri educationale.