Logo Primaria Timisoara

Primăria Municipiului Timișoara

Centrul de Coordonare pentru Reabilitarea Cartierelor Istorice din Timișoara

Reabilitarea clădirilor istorice înseamnă:

  • conservarea patrimoniului cultural al orașului
  • sporirea confortului locatarilor din cartierele istorice
  • revitalizarea economică a zonelor în care sunt integrate
  • creșterea atractivității turistice a zonelor țintă

Centrul de Coordonare pentru Reabilitarea Cartierelor Istorice din Timișoara (CCRCIT) face parte din Direcția Dezvoltare a Primăriei Municipiului Timișoara.

Rol: Identificarea, inițierea și implementarea de programe, proiecte și activități vizând reabilitarea prudentă a cartierelor istorice din Municipiul Timișoara, incluzând reabilitarea clădirilor, a spațiilor publice și a infrastructurii tehnice.

Atribuții:

Centrul de Coordonare pentru Reabilitarea Cartierelor Istorice din Timișoara

  • Coordonează activitățile de reabilitare prudentă a cartierelor istorice din Timișoara
  • Asigură cooperarea cu alte instituții implicate în procesul de reabilitare
  • Elaborează strategii de reabilitare și revitalizare proprii pentru fiecare cartier istoric
  • Delimitează și stabilește prioritățile pentru zonele de intervenție
  • Asigură consultanță gratuită pentru locatari – proprietari și chiriași
  • Identifică surse complementare pentru finanțarea lucrărilor de execuție (fond de reabilitare urbană, proiecte de finanțare naționale și internaționale, parteneriate public private)
  • Întocmește cereri de finanțare și documente adiționale necesare pentru accesare de fonduri în cadrul unor programe internaționale sau co-finanțări bilaterale
  • Asigură informarea și educarea cetățenilor privind metodele corecte de reabilitare
  • Asigură logistica necesară pentru instruirea specialiștilor și a meseriașilor implicați în procesul de reabilitare
  • Propune Primarului inițierea de proiecte de Hotărâre a Consiliului Local și Dispoziții necesare desfășurării optime a activităților specifice
  • Asigură consilierea cetățenilor privind finanțarea lucrărilor de reabilitare a clădirilor istorice
  • Derulează, sub coordonarea Direcției Economice, activitățile financiare asumate prin contractele de finanțare/împrumut semnate de către Primăria Municipiului Timișoara pentru reabilitarea clădirilor istorice.
  • Are atribuții în procesul de gestionare a asistenței financiare nerambursabile comunitare

În cadrul Serviciului Centru de Coordonare pentru Reabilitare a Clădirilor Istorice Timișoara se întocmesc documentațiile specifice pentru identificarea, inițierea și implementarea de programe, proiecte și activități care vizează reabilitarea prudentă a cartierelor istorice din municipiul Timișoara, incluzând reabilitarea clădirilor, a spațiilor publice și a infrastructurii tehnice și alte acțiuni asimilate reabilitării.

Scopul activităților serviciului este de a identifica proiecte de dezvoltare urbană și economică pe termen lung a cartierelor istorice și de a pune bazele aplicării acestora.
 
Serviciul a fost creat în cadrul proiectului “Reabilitarea prudentă și revitalizarea economică a cartierelor istorice din Timișoara” ca o componentă a aparatului administrativ municipal pentru întărirea capacităților instituționale și administrative destinate protejării patrimoniului istoric, la nivel local. Activitățile serviciului implică o constantă colaborare cu alte departamente din cadrul Primăriei Timișoara precum și cu alte instituții si ONG-uri

Consilierii care activează în cadrul Centrului de Coordonare pentru Reabilitarea Cartierelor Istorice din Timișoara au beneficiat de sprijinul experților germani în punerea bazelor și dezvoltarea direcțiilor de acțiune și activităților biroului. Cooperarea româno-germană în cadrul proiectului Reabilitarea prudentă și revitalizarea economică a cartierelor istorice din Timișoara, desfășurată între anii 2006 și 2010. Proiectul de cooperare aprobat prin HCL nr. 21 din 31.01.2006, s-a dezvoltat ca un parteneriat între Primăria Municipiului Timișoara (PMT) și Societatea Germană pentru Cooperare Tehnică (GTZ), cu sprijinul Ministerului Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ) din Germania.

Mai multe date despre proiect și activitățile desfășurate și rezultatele acestuia puteți accesa pe site-ul www.gtztm.ro.

Proiectul ” Reabilitarea prudentă și revitalizarea economică a cartierelor istorice din Timișoara” , un proiect de cooperare româno-german dintre Primăria Municipiului Timișoara și Societatea Germană pentru Cooperare Tehnică GTZ cu sprijinul Ministerului Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ) s-a desfășurat în perioada 31 ianuarie 2006 – 1 martie 2010. Proiectul a fost coordonat prin intermediul Centrului de Reabilitare Urbană (actualmente Centrul de Coordonare pentru Reabilitarea Cartierelor Istorice din Timișoara).