REGULMENTUL DE ORGANIZARE ŞI FUNCȚIONARE AL CONSILIULUI SENIORILOR TIMIŞOARA
Preambul
Consiliul Seniorilor din orașul Timișoara a fost creat la 15 ianuarie 2004, pentru 0 durată determinată de necesitatea lui, de către domnul Gheorghe Ciuhandu, primarul orașului Timișoara, la inițiativa domnului Adrian Orza, viceprimar delegat pentru problemele persoanelor vârstnice. Are un rol de utilitate socială, prin implicarea pensionarilor la acțiuni cetățenești ale orașului, în respectul valorilor democratice care sunt libertatea, demnitatea, toleranța și spiritul civic.
CAPITOLUL I
Generalități și obiective
1.1. CONSILIUL SENIORILOR din TIMIŞOARA (C.S.T.) reprezintă pensionarii din municipiu, indiferent de starea socială, sex, afinitatea religioasă și apartenența politică, cu vârsta de peste 53 de ani, constituiți într-o organizație specifică reglementată în cap. II.
1.2. Consiliul Seniorilor este un organ consultativ de concertare, de reflexie, de propuneri și de acțiune în toate domeniile care au legătura cu viata orașului. Obiectivul C.S.T. este fondat pe experiența, cunoașterea, bogăția spirituală și memoria membrilor săi, ancorat de tradițiile locului și reprezintă participarea la consolidarea coeziunii sociale din urbe.
1.3. Consiliul Seniorilor își desfășoară activitatea sub conducerea organelor proprii, în colaborare cu persoana desemnată din cadrul Direcției de Asistență Socială Comunitară și coordonat de viceprimarul delegat pentru problemele persoanelor vârstnice.
1.4. Membrii Consiliului Seniorilor din Timișoara își interzic orice declarație sau discuție partizană cu caracter ideologic, confesional sau politic.
1.5. Consiliului Seniorilor din Timișoara a fost înființat de autoritatea municipală la inițiativa viceprimarului delegat pentru problemele persoanelor vârstnice și are o durată de existență determinată de utilitatea lui.
CAPITOLUL II
Constituire, organizare și funcționare
2.1. Aderarea membrilor la C.S.T. se face prin candidatura voluntară, în scris, a cetățenilor pensionari activi din Municipiul Timișoara, care consideră că mai au ceva de oferit concetățenilor. Ei pun la dispoziția municipiului experiența, timpul și dragostea lor pentru a reînvia și menține aura cu care l-au înnobilat înaintașii noștri. Un anunț pentru depunerea candidaturilor este publicat anual, de regulă în luna august , în Monitorul Primăriei Timișoara și în mas-media, pentru a păstra un efectiv care nu poate depăși 80 de membri.
2.2. Când numărul cererilor de aderare este mai mare de 80, Biroul de Coordonare al C.S.T. selectează viitorii membri având la bază criteriile: persoanele să fie în stare să ofere din experiența lor fără pretenții, să reprezinte structura zonală, socială și profesională a municipiului.
2.3. Consiliul Seniorilor din Timișoara are următoarea structură organizatorică:
2.3.1. Plenul Consiliului Seniorilor din Timișoara reprezintă întrunirea trimestrială a tuturor membrilor în ședință de lucru ordinară, în ședință festivă dedicată unor zile de sărbătoare și în ședințe extraordinare când se impune luarea unor decizii importante urgente. Şedința este regulamentară dacă sunt prezenți cel puțin jumătate plus unu din membri. Lucrările sunt conduse de către viceprimarul delegat pentru problemele persoanelor vârstnice, în lipsa acestuia, de către președintele executiv sau unul dintre președinții comisiilor.
2.3.1.1. Convocarea ședințelor și ordinea lor de zi sunt stabilite în ședințele B.C.C.S.T. cu cel puțin două săptămâni înainte de data ținerii acestora. În trimestrul unu ședința în plen va avea pe ordinea de zi, la unul din puncte, prezentarea rapoartelor de activitate pentru anul precedent de către președinții comisiilor și dezbateri pe această temă. În trimestrul patru, de regulă în luna octombrie, ordinea de zi va cuprinde prezentarea Agendelor de Activitate ale comisiilor și Agenda de Activitate al C.S.T. cu proiectele de activități de cuprins în bugetul pentru anul următor. Pentru celelalte ședințe în plen, ordinea de zi va prevedea cel puțin un punct cu probleme importante din viața urbei, la care să fie invitați factori de răspundere din primărie sau din celelalte organe ale puterii locale și zonale, sau ale organismelor non guvernamentale.
2.3.1.2. Deciziile în ședință se iau cu majoritatea simplă (jumătate plus unu) a membrilor prezenți și devin HOTĂRÂRI al C.S.T. Lucrările ședinței sunt consemnate în proces verbal, de către secretarii B.C.C.S.T.. Aceștia vor întocmi un document cu sinteza lucrărilor din ședință și hotărârea luată, pe care îl vor înainta viceprimarului delegat pentru problemele persoanelor vârstnice.
2.3.2. Biroul de Coordonare al Consiliului Seniorilor din Timișoara (B.C.C.S.T.) este organul de conducere al consiliului format din doisprezece membri:
2.3.2.1. În situații deosebite oricare membru al C.S.T. din B.C.C.S.T. poate fi înlocuit cu un alt membru care îndeplinește cerințele art. 2.3.2. Mandatul acestuia expiră odată cu al celorlalți membri al B.C.C.S.T.
2.3.2.2. Biroul de Coordonare al Consiliului Seniorilor din Timișoara se întrunește în ședință de lucru, de regulă lunar sau când sunt de rezolvat probleme de interes ale C.S.T. Ordinea de zi și data ședinței sunt stabilite la întrunirea precedentă sau în cazuri deosebite de către președintele executiv și comunicate prin secretar celorlalți membri. De regula în luna octombrie, ordinea de zi va cuprinde prezentarea agendelor de activitate ale comisiilor, întocmirea Agendei de Activitate al C.S.T. și stabilirea proiectelor de activități care să fie cuprinse în bugetul de cheltuieli pentru anul următor.
2.3.2.3. Şedința este regulamentară dacă sunt prezenți cel puțin șapte membri, din care președinți sau vicepreședinți din trei comisii și un secretar. Deciziile în ședință se iau cu majoritatea simplă (jumătate plus unu) a membrilor prezenți și devin HOTĂRÂRI ale B.C.C.S.T. În cazul egalității de voturi propunerea este validată. Lucrările ședinței sunt consemnate în proces verbal, de către secretari. Membrii B.C.C.S.T. vor stabili dacă secretarii să întocmească sau nu, sinteza lucrărilor în ședință și hotărârea luată pentru a fie înaintată viceprimarului delegat pentru problemele persoanelor vârstnice. Președinții comisiilor sunt obligați să-și informeze membrii despre cele stabilite în ședința de lucru.
2.3.2.4. Atribuțiile principale ale membrilor B.C.C.S.T. sunt:
2.3.3. COMISIILE C.S.T. sunt entități organizate pe domenii în care membrii își desfășoară activitățile. Fiecare comisie își desemnează un birou de conducere format din : un președinte, un vicepreședinte, un secretar și un secretar adjunct. Mandatele au o durată de doi ani și pot fi re înnoite. Când situația impune, se poate înlocui deținătorul oricărei funcții, mandatul acestuia expirând odată cu al majorității membrilor din birou. Alegerile au loc în septembrie prin vot direct pentru fiecare funcție în parte. Prevederile prezentului articol anulează Art. 7. din Regulamentul de Organizare și Funcționare a comisiilor.
2.3.3.1. Comisiile Consiliului Seniorilor Timișoara sunt:
2.3.3.2. Comisiile C.S.T. își desfășoară activitățile pe baza Regulamentelor de Organizare și Funcționare proprii. Fiecare comisie poate constitui sub-grupe. Fiecare comisie, în perioada septembrie-octombrie își întocmește agenda de activități pentru un an calendaristic. Fiecare comisie poate constitui sub-grupe. Fiecare membru va avea posibilitatea să adere la 2 comisii, la alegerea sa. Comisiile se reunesc cel puțin o dată pe lună, iar prezența fiecărui membru este de dorit. Absența nejustificată la toate ședințele dintr-un trimestru este considerată demisie.
2.4. Viceprimarul delegat pentru problemele persoanelor vârstnice sau persoana desemnată din cadrul Direcției de Asistență Socială Comunitară au drept de veto în hotărârile B.C.C.S.T. și al C.S.T., când implică Primăria Timișoara pentru organizarea, desfășurarea și finanțarea activităților.
2.5. Viceprimarul delegat pentru problemele persoanelor vârstnice transmite concluziile lucrărilor Consiliului Seniorilor către: primar, viceprimari, Consiliul Local, servicii municipale, servicii publice sau alte instituții.
2.6. Ca membrii C.S.T. să aibă sentimentul utilității este de dorit ca la propunerile și sesizările înaintate în scris prin rapoarte,sinteze sau direct, să primească răspuns în prima ședință plenară a C.S.T.
2.7. În cursul anului când membrii comisiei hotărăsc, pot întrerupe activitățile pentru o perioadă de timp determinată, care să nu depășească două luni într-un an. În această perioadă B.C.C.S.T. nu planifică ședințe în plen ale C.S.T.
CAPITOLUL III
Resurse și logistica
3.1. Logistica Consiliului Seniorilor, sub responsabilitatea viceprimarului delegat pentru problemele persoanelor vârstnice, este încredințată Serviciului pentru Protecția Persoanelor Vârstnice din cadrul Direcției de Asistență Socială Comunitară, care asigură secretariatul, sprijin administrativ și tehnic.
3.2. Comisiile C.S.T. își desfășoară activitățile (ședințele, întrunirile, aniversările, etc.) la centrele de zi pentru persoanele vârstnice și în acest sens vor întocmi un grafic anual de întruniri de comun acord cu șefii acestora. Aici au acces la un calculator electronic personal pentru redactarea și tipărirea documentelor și a materialelor pentru proiectele din agendele de activități.
3.3. Resursele Consiliului Seniorilor provin dintr-o alocație bugetara a Consiliului Local Timișoara și din alte surse de venituri (sponsorizări, donații, finanțări, etc.). Viceprimarul delegat pentru problemele persoanelor vârstnice este singurul abilitat să angajeze orice cheltuiala în numele Consiliului Seniorilor.
3.4. Biroul de Coordonare al Consiliului Seniorilor, în luna noiembrie, întocmește și înaintează Serviciului pentru Protecția Persoanelor Vârstnice cererea de fonduri bănești pentru anul următor, prin viceprimarul delegat pentru problemele persoanelor vârstnice.
CAPITOLUL IV
Dispoziții finale
4.1. „REGULAMENTUL DE ORGANIZARE ŞI FUNCȚIONARE AL CONSILIULUI SENIORILOR DIN TIMIŞOARA” s-a adoptat în ședința plenară din data de 29.01.2007, cu unanimitate de voturi pentru din 43 (patruzeci și trei) de membrii prezenți.
4.2. „Regulamentul de organizare și funcționare al Consiliului Seniorilor din Timișoara” se comunică la :
pentru însușire și executare, iar pentru informare la :
TIMIŞOARA, 29 ianuarie 2007
PRIMAR,
GHEORGHE CIUHANDU
VICEPRIMAR,
ADRIAN ORZA
PREŞEDINȚII COMISIILOR:
Persoane Vârstnice
ANDREI GHEORGHE
Memoria Colectivă, Tradiții și Estetica orașului
ŞTEFAN TAT
Relații Publice
ORTENZIA ISPAS
Intergenerații
NICU VLAD