Video Mapping Performance la Castelul de Apă
Titlu: Video Mapping Performance la Castelul de Apă
Data: 26 martie, ora 20:00 (activități conexe începând cu ora 12)
Locul evenimentului: Turnul de apă din Iosefin (strada Gh. Barițiu, nr. 3, Timișoara)
Primăria Municipiului Timișoara și Asociația Prin Banat vă invită sâmbătă, 26 martie, la un performance de video mapping organizat la Castelul de Apă din cartierul Iosefin.
Acest performance de video mapping este un prim pas în activitatea de revitalizare culturală a monumentului istoric. El se desfășoară în paralel cu lucrările de restaurare, care au început în toamna trecută, și își propune să le prezinte timișorenilor, și nu numai, proiectul care va transforma vechiul Turn de apă din Iosefin în centru cultural.
Proiecția de video mapping este făcută de Noiseloop Studio, iar conceptul artistic este semnat de artiștii multimedia Kristina Malajmare. Eugen Neacșu și Cristian Văduva.
Evenimentul are drept scop și activarea zonei adiacente Castelului de Apă, în relație cu malul canalului Bega, alături de alți operatori culturali. Pe durata zilei vor fi programate diverse activități conexe, la care sunt invitați toți cei interesați să (re)descopere povestea Iosefinului, unul dintre cartierele istorice ale Timișoarei. Pe malul canalului Bega va putea fi admirată, cu această ocazie, o expoziție de ilustrații ale unor clădiri emblematice din Iosefin. Acestea au fost realizate, în 2018, de mai mulți artiști timișoreni, pentru proiectul Heritage of Timișoara.
Activitățile conexe vor începe la ora 12 și vor pregăti publicul pentru performance-ul de video mapping, care va putea fi văzut seara, între orele 20 și 22.
Proiectul de refuncționalizare a Turnului de apă din Iosefin este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA și este implementat de Primăria Municipiului Timișoara, în calitate de promotor de proiect, alături de Asociația Prin Banat, în calitate de partener.
Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice. Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă. În total, cele trei state au contribuit cu €3,3 miliarde între 1994 și 2014 și €1,55 miliarde pentru perioada de finanțare 2014 – 2021. Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro.
Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane de euro. Mai multe detalii sunt disponibile pe www.ro-cultura.ro