Proiectul „Timișoara Capitală Europeană a Culturii: Memorialul Revoluției-decembrie 1989” va fi depus în vederea finanțării prin PNRR
Memoria Revoluției este reflectată în spațiul public doar prin monumente de for public, amplasate punctual, în zonele relevante pentru evenimentele din decembrie 1989, însă, spațiile urbane respective nu oferă locuitorilor și vizitatorilor posibilitatea să parcurgă traseul pe jos sau cu bicicleta, să se poată opri în siguranță, să poată petrece timp în ele, să comunice și să se informeze. Infrastructura spațiului public din zonele marcante ale Revoluției are nevoie de modernizare și de un mod de a marca evenimentele Revoluției ca parte a experienței de zi cu zi a orașului, respectiv a Capitalei Culturale 2023.
În acest sens, a fost demarată procedura de contractare a serviciilor de proiectare pentru „Timișoara Capitală Europeană a Culturii: Memorialul Revoluției-Decembrie 1989” și se fac demersuri pentru obţinerea unei finanțări prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Valoarea maximă eligibilă care se poate accesa este de 18.799.791,30 lei, fără TVA, echivalentul a 3,819 milioane de euro fără TVA.
„Vrem să valorificăm acest moment istoric, care amintește că Timișoara este primul oraș liber din România, atât pentru cei care vin să ne viziteze și să ne cunoască trecutul, cât și pentru generațiile viitoare, care să poată retrăi acele clipe. Nu e de-ajuns să știm că s-a întâmplat, ci să înțelegem ce s-a întâmplat mai exact și contextul istoric care a dus la Revoluția din 89. Acum, aducem mai aproape de concret o idee, care are dedicate câteva pagini în Planul Național de Redresare și Reziliență al țării noastre, printr-o aplicare formală de a accesa aceste fonduri” transmite primarul Timișoarei, Dominic Fritz.
Prin realizarea proiectului se va creiona un traseu al Revoluției din decembrie 1989, care are ca scop regândirea modului în care sunt reflectate evenimenele în spațiul public. Acest traseu va fi valorificat prin reamenajarea spațiilor publice, a locurilor „fierbinţi” ale acelor zile: Piața Maria, Podul Traian, Piața Victoriei, Piața Libertății, Piața Sfântul Gheorghe, zona Consiliul Județean Timiș, zona Băile Neptun, Cimitirul Eroilor, Calea Martirilor.
Obiective generale: comemorarea durabilă a evenimentelor;interpretarea în context contemporan și prin experiența directă, construirea unui context urban care să dea prilejul de a reflecta și păstra această experiență din decembrie 1989 a Timișoarei.
Obiective specifice
•Crearea unui traseu coerent vizual, mediatic, tematic și conceptual care leagă punctele marcante ale Revoluției din decembrie 1989;
•Realizarea unor puncte marcante în spațiul public prin materialitate și tehnologie care să reflecte memoria Revoluției din decembrie 1989 din Timișoara;
• Îmbunătățirea calității punctuale a spațiului public (Piața Maria/Reședința Pastorului Lázslo Tokés, Consiliul Județean/fost sediu PCR);
• Integrarea unei infrastructuri de tip Internet of Things și media (Augmented Reality, Virtual Reality, New Media Art) care să permită o experiență senzorială și emoțională a locului.
Proiectul are în vedere intervenții punctuale pe domeniul public, care împreună formează Memorialul (Traseul) Revoluției din decembrie 1989 și va avea în vedere accesibilitatea, fiecare punct având o încărcătură de cunoaștere specifică. De asemenea, vor fi promovate soluţii de amenajare arhitecturală şi peisageră integrate, deduse din înțelegerea fiecărei zone de intervenții, a obiectivelor stabilite la nivel strategic de municipiu şi scenarii de bune practici din zona spaţiului european, scopul final fiiind acela de a crea o experiență comemorativă și participativă directă în spațiul public, care să aducă evenimentele din Decembrie 1989 în prezent, utilizând o varietate de mijloace și punându-le în contextul de astăzi.
Serviciul Comunicare