Negocieri pentru noul preț al termoficării
Consilierii locali vor dezbate azi, un proiect de hotărâre prin care Colterm solicită ajustarea prețului de facturare a termoficării pentru a acoperi inflația din acest an, care a trecut de 17%.
Acest lucru a dus inevitabil și la scumpirea prețului materiilor prime pe care Colterm le folosește pentru a furniza energie. Creșterea propusă de Colterm se bazează pe o formulă aprobată de ANRE.
”Este o discuție pe care o avem de câteva săptămâni cu grupurile politice din consiliul local. S-au pus pe masă tot felul de propuneri: cât din această mărire a prețului ar trebui suportată din bugetul local, adică de toți contribuabilii timișoreni, și cât de abonații Colterm. Grupul USR susține orice soluție care nu pune în pericol investițiile importante ale orașului și exclude în același timp ca abonații Colterm să fie lăsați singuri cu povara majorării în plină criză generată de inflație. Știu că grupul PSD e de acord să voteze noul preț, dar vrea ca toată mărirea să fie suportată din bugetul local, iar prețul pentru clienți să rămână neschimbat. Acum că s-a votat de către Parlament legea bugetului, facem și noi ultimele analize bugetare și vedem cât ne permite bugetul să ajutăm”, a spus primarul Dominic Fritz.
În 2022, subvenția pe care Primăria Municipiului Timișoara a acordat-o timișorenilor racordați la Colterm, din bugetul local, este de peste 88 de milioane de lei. La această sumă se adaugă și sprijinul acordat companiei sub formă de pierderi tehnologice, care se ridică la 64 de milioane de lei doar în acest an. Primăria mai plătește și o garanție dată furnizorului de gaz de către administrația precedentă, pentru facturi de gaz din 2014, în valoare totală de peste 70 de milioane lei.
Datorită dublării subvenției și a prețului votat de Consiliul Local la începutul acestui an, după mulți ani de subfinanțare, Colterm funcționează în parametri normali.
Serviciul de Comunicare