Vineri, 7 aprilie, viceprimarul Ruben Lațcău, ca reprezentant al Primăriei Municipiului Timișoara, a predat amplasamentul pentru lucrarea de modernizare a pasarelei Gelu – Crizantemelor. Proiectul este finanțat integral din bugetul local, cu o sumă de peste 12 milioane de lei (TVA inclus). Durata estimată de execuție este de 6 luni de la emiterea ordinului de începere.
„Avem în plan mai multe poduri noi și reabilitări de pasarele și mă bucur că putem începe lucrările aici, la Pasarela Gelu din Iosefin. Am discutat cu constructorul și l-am asigurat de tot suportul nostru pe durata lucrărilor, dar i-am și cerut să reducă disconfortul pentru locuitorii din zonă și pentru cei care tranzitează cât mai mult posibil. Pentru efectuarea lucrărilor va trebui să instituim și câteva restricții pentru circulația auto, velo și pietonală, care vor fi comunicate din timp. Am mai cerut constructorului să se organizeze foarte bine și să aibă grijă de spațiul verde, să-l afecteze cât mai puțin. Vom proteja copacii tineri din apropierea pasarelei. Am mutat deja o parte dintre ei și îi vom muta și pe ceilalți pe durata șantierului, pentru a nu fi afectați de utilajele grele. La finalul acestui șantier, locuitorii cartierului vor avea în sfârșit un pod modern, cu iluminat arhitectural și accesibil”, transmite viceprimarul Ruben Lațcău.
După finalizarea organizării de șantier, lucrările vor putea începe efectiv, termenul pe care Primăria Municipiului Timișoara l-a dat pentru ordinul de începere fiind 18 aprilie.
Pasarela asigură legătura între strada Gelu și strada Crizantemelor peste canalul Bega și a fost construită în anul 1949. Lipsa lucrărilor de întreținere și reparații curente au dus la degradarea avansată a elementelor de rezistență ale pasarelei. În timp, suprafața de beton s-a degradat, umiditatea și fenomenele de îngheț-dezgheț au favorizat corodarea armăturii, afectând elementele de rezistență și structura în ansamblu. Proiectul prevede demolarea structurii existente, cu excepția unei părți din fundație și construirea unei noi pasarele.
Calea pe pasarelă va fi compusă din zona carosabilă, cu lățimea variabilă între 5,40 m si 8,00 m, urmând să includă trasee pietonale, piste de biciclete, amenajări de iluminat public, scuaruri în partea centrală și spații verzi. Astfel, se vor planta 14 arbori pitici în ghiveci propriu și 40 de frasini. Pasarela va fi prevăzută cu iluminat public arhitectural și parapete de protecție din oțel zincat. Rampele de acces la pod sunt proiectate astfel încât pe pasarelă să poată circula pietonii, bicicliștii, dar și persoanele cu mobilitate redusă.
La începerea lucrărilor, circulația pietonilor pe pasarelă va fi întreruptă. De pe suprafața afectată de lucrare se înlătură obiectele de mobilier stradal, coșurile de gunoi și corpurile de iluminat. Rețelele de utilități existente pe pasarelă vor fi relocate, cu excepția conductei de gaze naturale, care va fi demontată după oprirea furnizării cu gaz.
Serviciul Comunicare