Logo Primaria Timisoara

Primăria Municipiului Timișoara

Informații privind noul mecanism prin care se asigură sprijin financiar pentru cetățenii străini sau apatrizi aflați în situații deosebite, proveniți din zona conflictului armat din Ucraina

Începând cu luna mai 2023, cetățenii ucraineni care locuiesc în Timișoara și au nevoie de sprijin financiar pentru acoperirea cheltuielilor cu hrana și cazarea, vor depune o cerere (vezi anexa 1) la Serviciul Reziliență și Mobilizare Comunitară, B-dul General Ion Dragalina, nr. 38-42. În momentul depunerii cererii, vor prezenta:

  • Permis de ședere pentru beneficiarii protecției temporare eliberat de către Inspectoratul General pentru Imigrări;
  • Extras de cont pentru un cont bancar deschis de pe teritoriul României.

Conform prevederilor H.G. nr. 368/2023:

  • cuantumul sprijinului financiar pentru o persoană singură este de 750 lei/lună pentrucazare și 600/lei/persoană pentru hrană, în primele 4 luni pentru care se solicită acest sprijin;

–  în cazul unei familii, cuantumul sprijinului financiar este de 2000 lei/lună/familie, pentru cazare,  iar pentru hrană se acordă 600 lei/lună/membru de familie, tot în primele 4 luni pentru care se solicită acest sprijin;

–  în următoarele 4 luni, dar nu mai târziu de sfârșitul anului 2023, se va acorda doar sprijin pentru cazare, fie că este vorba de o persoană singură, fie că este vorba de o familie.

Începând cu a două lună din care solicită sprijin financiar pentru hrană și cazare, cetățenii ucraineni vor trebui să îndeplinească mai multe condiții:

  • dacă au peste 18 ani, vor trebui să se înregistreze la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă. Nu este obligatorie înregistrarea la AJOFM pentru cei care deja lucrează cu contract legal în România.
  • copiii vor fi înscriși într-o formă de educație asigurată de sistemul public de învățământ (școli/grădinițe). Copiii pot fi înscriși la activități educaționale din oferta altor instituții/organizații.

Există câteva situații când se acceptă excepții de la aceste condiții: 

  • persoanele care urmează o formă de învățământ superior acreditată la zi în România;
  • persoanele cu dizabilități care prezintă certificate de încadrare în grad de handicap eliberate de Comisia de evaluare a persoanelor adulte cu handicap din România;
  • persoanele cu vârsta peste 65 de ani;
  • persoana care are în creștere sau în îngrijire un copil în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap.

În cazul în care cetățenii ucraineni sunt cazați sau solicită cazarea în locații stabilite prin hotărârile Comitetelor Județene pentru Situații de Urgență vor depune un alt model de cerere (vezi anexa 6) la Serviciul Reziliență și Mobilizare Comunitară, B-dul General Ion Dragalina, nr. 38-42. În momentul depunerii cererii vor avea la ei permisul de ședere pentru beneficiarii protecției temporare eliberat de către Inspectoratul General pentru Imigrări. Începând cu cea de-a doua lună de cazare, ei vor trebui să îndeplinească toate condițiile enumerate mai sus.

Termene:

În prima lună de solicitare a sprijinului financiar, cererea (anexa 1) se poate depune pe tot parcursul lunii. În cazul celor care depun cererea în primele 5 zile lucrătoare ale lunii, decontarea sumelor se va face la finalul lunii. În cazul celor care nu se încadrează în acest termen, decontarea se va realiza în luna următoare.

Începând cu luna a doua de solicitare a sprijinului financiar, cererea (anexa 1) se depune obligatoriu în primele 5 zile lucrătoare. Cei care nu se încadrează în acest termen, pierd sprijinul financiar.

În cazul celor cazați în locații stabilite prin hotărârile comitetelor județene pentru situații de urgență, cererea (anexa 6) se depune până în data de 20 a lunii în curs pentru luna următoare.

Pentru detalii privind noul program de suport, inclusiv informații traduse în limba ucraineană, puteți accesa site-ul Departamentului pentru Situații de Urgență la următorul link: http://www.dsu.mai.gov.ro/informatii-despre-programul-de-suport-pentru-cazare-si-integrare-prima-luna/.

Toate documentele se vor depune la sediul Serviciului Reziliență și Mobilizare Comunitară, B-dul General Ion Dragalina, nr. 38-42.

Pentru informații suplimentare, vă rugăm să ne contactați la nr. de telefon 0741.113.952 sau pe e-mail-ul: [email protected].

Șef Serviciu,

Angela Ciupa-Rad