Creștem calitatea vieții în orașul nostru prin dezvoltarea infrastructurii educaționale din mediul preuniversitar. Este cea mare susținere financiară din ultimele decenii pe care educația din Timișoara o primește din partea administrației locale.
Cererea de finanțare a Primăriei Municipiului Timișoara pentru dotarea școlilor timișorene a fost acceptată, obținând 91 de puncte din 100 posibile. Proiectul a fost depus pentru o finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență și are o valoare de 17,5 mil euro (TVA inclus). Toate unitățile de învățământ preuniversitar sunt vizate, iar investiția va îmbunătăți semnificativ mediul de învățare pentru elevii care studiază în oraș.
„Este cea mai mare investiție pe care Primăria Timișoara o face în ultimele decenii, în modernizarea dotărilor din școlilor timișorene. Practic am obținut întreaga sumă solicitată, peste 17 milioane de euro. Asta ne permite să schimbăm mobilierul și să cumpărăm echipamente de studiu performante pentru peste 40.000 de elevi din Timișoara. Întreg procesul de educație din oraș va trece printr-o transformare radicală: peste 60 de școli și grădinițe din Timișoara vor putea oferi condiții de educație conforme secolului în care trăim”, transmite primarul Timișoarei, Dominic Fritz.
Finanțarea vizează dotarea cu mobilier, echipamente digitale și alte tipuri de echipament a 60 de unități de învățământ cu personalitate juridică, unităților de învățământ arondate acestora și a 3 unități conexe (Clubul Sportiv Școlar Bega, Clubul Sportiv Școlar nr. 1 și Palatul Copiiilor). Lista de școli cuprinde aproape în integralitate învățământul preșcolar, primar, gimnazial și liceal din Timișoara. Sunt vizate peste 80% din sălile de clasă din oraș, restul de 20% fiind săli care au beneficiat de dotări în ultimii 5 ani.
1.275 de săli de clasă vor fi dotate cu mobilier ergonomic, venind fie în completarea celui necesar, fie pentru schimbarea celui existent și degradat. Investiția cuprinde scaune, bănci, catedre pentru profesori, dulapuri pentru elevi sau profesori și materiale didactice.
1.287 de săli de clasă, 42 de laboratoare de informatică și 40 de laboratoare de știință multidisciplinară vor fi dotate cu echipamente digitale pentru organizarea claselor în format virtual și cu echipamente moderne.
Finanțarea vizată cuprinde, de asemenea, dotarea cu mobilier specific și echipamente digitale a 29 de cabinete didactice, 50 de cabinete psihopedagogice și 27 de săli de sport. 11 ateliere de practică de la școli cu profil tehnologic vor beneficia de materiale și echipamente de specialitate.
Valoarea totală a proiectului este de 86.339.577,59 lei (TVA inclus) din care 72.554.266,89 lei, finanțare europeană, și 13.785.310,70 lei, valoare TVA acoperită prin bugetul de stat. Sursa de finanțare este Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), Componenta C15: Educație.
Serviciul Comunicare