Logo Primaria Timisoara

Primăria Municipiului Timișoara

Dezbaterile au trecut în mediul online

                                  


INTERCULTURAL La întâlnirile din mediul virtual, dialogul la nivel european continuă cu prezentarea şi analizarea provocărilor locale
Restricţiile de mobilitate impuse pentru limitarea pandemiei, au determinat partenerii din cadrul proiectul “European Towns Fostering Intercultural Dialogue and Combating Discrimination of Migrants and Minorities” să se reorienteze către mediul online. Interdicţia de mobilitate a afectat cea de-a doua întâlnire internaţională a partenerilor, care urma să se desfăşoare “face to face” la Plovdiv în Bulgaria la sfârşitul lunii aprilie. Cu toate acestea, activităţile din proiect continuă, iar la începutul lunii mai, în data de 5, a fost organizată, de către liderul de proiect, cea de-a doua dezbatere online referitoare la implementarea Cartei Albe a Dialogului Intercultural în viaţa culturală a oraşelor europene. Au participat 31 de reprezentanţi ai partenerilor din proiect, care au prezentat concret ceea ce se face în oraşele lor pentru a pune în aplicare obiectivele conţinute în Carta albă, care este cadrul legislativ naţional şi local, precum şi exemple concrete de măsuri. Totodată, au fost discutate provocările care stau în faţa fiecărui partener, pentru a se evidenţia clar care sunt problemele şi soluţiile general valabile, dar şi cele specifice, locale, mai ales cele care pot fi implementate cu succes şi în alte oraşe sau regiuni. Tot în luna mai, în data de 18, a fost cea de-a treia dezbatere online, la care s-a discutat despre cum s-a adaptat limitările impuse de pandemie sectorul cultural și al industriilor creative, cu exemple concrete și evidențierea unor inițiative de impact. S-a discutat și despre impactul asupra programului Capitală Europeană a Culturii.
Partenerii proiectului: Carnicava (Letonia)-lider, Iniesta (Spania), Asociaţia Municipalităţilor din Albania, Asociaţia Internaţională a Muncii din Nijmegen(Olanda), Reţeaua grupurilor locale de acţiune din Krivogashtani şi Municipalitatea Mogila(Macedonia), Timişoara-oraş care va fi Capitală Europeană a Culturii în 2021, Novi Sad(Serbia)-Capitală Europeană a Culturii în 2021, Rijeka-Capitală Europeană a Culturii în 2020, Kaunas(Lituania)-Capitală Europeană a Culturii în 2022, Tesalonic (Grecia)- Capitală Europeană a Culturii în 1997, oraşul Aleksandrów Łódzki (Polonia), oraşul Polpezze di Garda(Italia), Centrul Rodophes din Smolian(Bulgaria), Twinning Partnership din Downpatrick(Marea Britanie). Sursa de finanţare a proiectului: Programul “Europe for Citizens”, Strand 2 – Democratic engagement and civic participation, Networks of Towns.