21.07.2023
Ieri, 20 iulie 2023, în cadrul Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului şi Urbanism, formată din specialiști, reprezentanți ai mediului academic și ai organizațiilor de profil, precum și din experți independenți, a fost prezentat și dezbătut noul Plan Urbanistic General al Timișoarei.
Urmează etapa de transparență decizională. PUG-ul va fi publicat spre consultare publică, pentru o perioadă de 45 de zile și va fi apoi supus spre aprobare Consiliului Local Timișoara.
”E un moment important pentru oraș: în sfârșit, avem toate avizele pentru noul Plan Urbanistic General. Mă bucur că în câteva săptămâni finalizăm un proces care a început acum 13 ani și Timișoara va avea în sfârșit un Plan Urbanistic General nou. Acesta va reflecta realitatea de pe teren și nevoile de dezvoltare actuale ale orașului”, a spus primarul Dominic Fritz.
La 2 ani de la deblocarea elaborării Planului Urbanistic General (PUG) pentru Timișoara, documentația este completă și urmează ca după aprobarea dată de Consiliul Local să intre în vigoare. Elaborarea noului PUG a început în anul 2010.
Ultimul Plan Urbanistic General a fost aprobat în urmă cu peste douăzeci de ani, în anul 2002. Termenul de valabilitate inițial a fost de 5 ani și a fost extins de mai multe ori. Ultimul termen de valabilitate este decembrie 2023.
Planul Urbanistic General, primul în format digital, stabilește reglementările și direcțiile de dezvoltare pentru Timișoara cu privire la aspectele de urbanism (regimurile de înălțime, funcțiuni, coeficientul de utilizare a terenurilor, ș.a.).
Noul PUG sistematizează zonele unde se vor construi viitoare cartiere ale Timișoarei, stabilește funcțiunile de bază, precum rețeaua de spații verzi, mobilitatea și rețeaua de transport public, locații pentru instituții de învățământ și de sănătate etc.
Noul PUG cuprinde și reglementări pentru extinderea zonelor construite cu caracter protejat, pentru a proteja și valorifica patrimoniul cultural al orașului. Sunt stabilite, de asemenea, zone destinate regenerării urbane sau refuncționalizării, precum situri industriale neutilizate în momentul de față.
Serviciul Comunicare